Hittade detta, nu säger jag i alla fall nattinatt!

Hittade detta på en sida på nätet för er som vill läsa lite mer om just Fibromyalgi!


Fibromyalgi

Med tryck ömma punkter i muskler efter ett viss typiskt mönster.
En onormal trötthet, ytlig sömn med flera uppvaknanden nattetid, morgonstelhet ingår i sjukdomsbilden.
Musklerna tröttas redan av ganska lindrig belastning.
Upprepade rörelser( repetitivt arbete) liksom statiska belastningar förvärrar.

En rad symtom som hänger samman med obalans i nerv och hormonsystemen är t ex orolig tarm, oroligt hjärta, andningsproblem, yrsel, huvudvärk samt domningar och myrkrypningar.
Andra symtom kan vara:
Stresskänslighet, nedstämdhet, irritabilitet samt svårigheter med minnet och koncentrationsförmåga.
Svängande förlopp med försämring vid väderleksförändringar och oftast vid kyla och fukt. Tillfälligt svår värk lokalt i muskelfästen, t ex handleder, fotleder och fotsulor.
Allergi och symtom från kroppens slemhinnor, t ex ögonen är vanliga.
Besvären startar ofta i en ond axel, en nackvärk, en långdragen ryggvärk, en bäckensmärta (t ex en foglossning vid en graviditet) ,eller vid en svår infektion, efter en operation och vid en livskris.


Värk, ömhet och stelhet i någon del av kroppen kan i en del fall bero på en arbetsskada. Man kan ha en arbetsskada och fibromyalgi samtidigt, och det kan ibland vara svårt att skilja det ena från det andra.
Sjukdomen drabbar mest kvinnor i alla åldrar. Förekommer ofta familjevis. Möjligen finns ärftliga faktorer.
Påfallande ofta är patienten en mycket ambitiös person som lider av att inte "orka som förr", och som nu tvingas möta en oförstående omgivning, blir betraktad som "lat" och "inbillat sjuk".

Patienten har ibland dröjt men att söka vård för sin smärta, de har ibland mött oförståelse i sjukvården och sedan prövat olika behandlingar utanför sjukvården.
Eftersom sjukdomen inte "syns utanpå" kan det vara svårt för omvärlden- anhöriga, arbetskamrater och andra- att inse svårighetsgraden av patientens besvär.
Den sjuka är handikappad av tröttheten, kraftlösheten och av smärtan som förvärras vid belastning.

I vissa fall och periodvis även av ömhet i fotsulorna( svårt att gå), ömhet i svansområdet( svårt att sitta) ,ömhet i huden (svårt att ha åtsittande kläder), ögonmuskeltrötthet( lässvårigheter) nedsatt koncentrations och minnes funktion (svårt att inhämta information och att utföra krävande intellektuellt arbete) ,nedsatt stresstolerans( svårighet att klara komplicerade situationer ), morgonstelhet (svårt att komma igång med göromål i arbetet i "vanlig" tid) ,svullnads känsla och svaghet i händerna (fumlighet, tappar saker, svårt med precisions arbete)Ljudkänslohet
Det är uppenbart att det ovan nämnda utgör att hinder såväl i privat - som arbetslivet. Därför är det viktigt att arbetsledning , vårdgivare och försäkringskassans handläggare har kunskap om fibromyalgi och förstår
Att patienten inte är fullt arbetsför.

De flesta av dessa patienter vill inget hellre än arbeta. Helt uppenbart är många av dem dock arbetshandikappade.
En kraftfull rehabiliteringsinsats är nödvändigt om patienten ska kunna vara kvar i arbetet. I många fall lyckas även detta. Men vissa patienter är dock så handikappade att rehabilitering till arbete är utesluten.





 

Nattinatt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0