Bagels

Idag blev det, efter typ två veckors "betänketid", äntligen bagels gjorda. Oj vad goda de är! Skulle lugnt kunna äta hur många som helst!

25 gram jäst för söta degar
5 dl vatten 37 grader
0.5 dl ljus sirap eller brödsirap
2 tsk salt
13 dl vetemjöl special (jag brukar använda det mjöl jag har hemma)


Pensling
vatten
sesamfrö, och/eller vallmofrö

1.Smula jästen, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner sirap, salt och det mesta av mjölet

2 Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter. Låt jästa under bakduk ca 20 minuter

3.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 12 bitar (eller fler). Gör bagels, antingen genom att göra en bulle och trycka ett finger igenom, eller att rulla till längder och sedan fästa ihop ändarna.

4. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper eller direkt på en perforerad plåt (fungerar lika bra med en vanlig plåt). Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

5. Pensla med vatten och strö över sesamfrö och/eller vallmofrö om du vill

6. Grädda i ugn 12 minuter på 150 grader. Höj sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills de är ljust bruna. Låt svalna under bakduk.


Tadaaaa :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0