Äntligen!

Äntligen kom jag in på internet, eller ut på internet om man ska vara korrekt. Gick i taket efter ca tolv försök igår. Men nu ska vi se om det blir några rader!

Lagade ju middag till mina vänner igår. Det blev gott och helt vegetariskt.

Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Buffé nr 3 2009, sid 6

Ingredienser
Portioner: 6

1 kg portabello (12-24 stycken)
6 vitlöksklyftor
1 citron 
1 kruka timjan 

BULJONG
1 schalottenlök 
1 vitlöksklyfta
7 cm ingefära 
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1/2-1 dl vispgrädde
1/2-1 msk färskpressad citronjuice

SPENATSALLAD
1 påse babyspenat (70 g)
1/2 dl hasselnötter
1 paket färska haricots verts (150 g)
50 g parmesanost 
olivolja 
smör
salt 
nymalen svartpeppar 

POTATISPURÉ
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
2-3 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 dl finskuren gräslök 
smör
salt 
peppar 


 

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. SVAMP: Bryt av foten och skrapa bort skivorna på svampen. Spara foten till buljongen. Stansa eller skär ut fina bitar av svampen (ca 6 cm i diameter). Spara renset till buljongen.
2. Skala och skiva vitlöken. Skala citronen med en potatisskalare. Skär i grova strimlor. Lägg vitlök, citronskal och timjankvistar på svampen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ringla över 4 msk olja och 2 msk vatten. Lägg svamparna på ugnsplåtar. Kan förberedas hit.
3. BULJONG: Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och ingefära. Fräs det i 1 msk olja tillsammans med svamprenset i 3-4 minuter. Häll på vinet och låt koka upp. Häll på vattnet och koka i 5 minuter. Låt buljongen dra i ca 10 minuter. Sila den genom en nätsil. Koka upp buljongen med grädden. Kan förberedas hit.
4. SPENATSALLAD: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem. Skär haricots verts på mitten och koka dem mjuka, ca 3 minuter, häll av. Hyvla eller grovriv parmesanen.
5. SERVERING: Sätt ugnen på 200°C. Ställ in svampen 6-8 minuter i ugnen. Ta sedan bort vitlök, timjan och skal från svampen. Blanda haricots verts med spenat, hasselnötter, parmesan, 1 msk olja, 2 krm salt och 2 krm peppar. Värm buljongen, smaka av med citronjuice. Mixa den skummig med stavmixer och 1 msk smör. Varva spenatsallad och portabello. Häll skum över och servera med potatispurén.

POTATISPURÉ:
1. Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan. Häll av potatisen och pressa i en potatispress.
2. Värm mjölken. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner gräslöken vid servering.

Det var suprgott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0