Äntligen!
Lagade ju middag till mina vänner igår. Det blev gott och helt vegetariskt.
Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré
Buffé nr 3 2009, sid 6
Ingredienser
Portioner: 6
1 kg portabello (12-24 stycken)
6 vitlöksklyftor
1 citron
1 kruka timjan
BULJONG
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
7 cm ingefära
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1/2-1 dl vispgrädde
1/2-1 msk färskpressad citronjuice
SPENATSALLAD
1 påse babyspenat (70 g)
1/2 dl hasselnötter
1 paket färska haricots verts (150 g)
50 g parmesanost
olivolja
smör
salt
nymalen svartpeppar
POTATISPURÉ
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
2-3 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 dl finskuren gräslök
smör
salt
peppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. SVAMP: Bryt av foten och skrapa bort skivorna på svampen. Spara foten till buljongen. Stansa eller skär ut fina bitar av svampen (ca 6 cm i diameter). Spara renset till buljongen.
2. Skala och skiva vitlöken. Skala citronen med en potatisskalare. Skär i grova strimlor. Lägg vitlök, citronskal och timjankvistar på svampen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ringla över 4 msk olja och 2 msk vatten. Lägg svamparna på ugnsplåtar. Kan förberedas hit.
3. BULJONG: Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och ingefära. Fräs det i 1 msk olja tillsammans med svamprenset i 3-4 minuter. Häll på vinet och låt koka upp. Häll på vattnet och koka i 5 minuter. Låt buljongen dra i ca 10 minuter. Sila den genom en nätsil. Koka upp buljongen med grädden. Kan förberedas hit.
4. SPENATSALLAD: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem. Skär haricots verts på mitten och koka dem mjuka, ca 3 minuter, häll av. Hyvla eller grovriv parmesanen.
5. SERVERING: Sätt ugnen på 200°C. Ställ in svampen 6-8 minuter i ugnen. Ta sedan bort vitlök, timjan och skal från svampen. Blanda haricots verts med spenat, hasselnötter, parmesan, 1 msk olja, 2 krm salt och 2 krm peppar. Värm buljongen, smaka av med citronjuice. Mixa den skummig med stavmixer och 1 msk smör. Varva spenatsallad och portabello. Häll skum över och servera med potatispurén.
POTATISPURÉ:
1. Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan. Häll av potatisen och pressa i en potatispress.
2. Värm mjölken. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner gräslöken vid servering.
Det var suprgott!