Vecka 25

Magen är inte så så bra. Men bättre nu när jag verkligen har tillåtit mig själv att  vila. Ett varv i affären räcker för att sammandragningarna ska dra igång och det räcker även ibland med att jag bara står. Lägger jag mig ner så känns det genast bättre.

Så vad händer i vecka 25 då!? I fredags gick jag in i vecka 25, men måste erkänna att jag inte har någon riktig koll på själva graviditeten som förra gången...

Graviditetsvecka 25

Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.

Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

Graviditetskalender Teckning: Bodil Knutsson

Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.


I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka. Läs mer om fostrets utveckling!


Om ni inte gjort det tidigare, anmäl er till en föräldragrupp, de brukar börja någon gång mellan vecka 20-30. Ni anmäler er på mödravårdcentralen. Att träffas i grupp ger ett bra stöd. Den ger dig som blivande pappa hjälp att förstå din roll vid förlossningen. På många platser finns det även pappagrupper.

Kontroller och undersökningar

Det är dags för nästa besök hos barnmorskan. Hon kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett måttband mäter hon symfys-fundus-måttet. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, din urin och ditt blodvärde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0