Ensamhet. Lyxfika. Vuxentid. Underbart.

Mmmmm.


Hur orkar jag träna?

Jag ska i ett kort inlägg försöka besvara frågan hur jag får orken att räcka till för att träna, trots en svår fibromyalgi. Jag har svarat på detta vid ett flertal tillfällen, men gör det igen:-)

För fem år sedan tränade jag inte. Det gick inte. Kroppen var förlamad av värk. Precis överallt. Jag sov inte en blund en enda natt. Det enda jag gjorde var att gråta över den enorma järnhand, fibromyalgin, som höll i mig. Varenda del gjorde så ont, kunde inte sitta, inte stå, inte gå... Alla sömnlösa nätter går inte ens att räkna. Då äntligen hamnade jag hos en underbar läkare. En läkare som visste vad han pratade om, och som jag kände att jag litade på eftersom han tog mig på allvar.

Som "gammal" elitidrottare var det hemskt att inte träna... Men just då gick det inte. Jag hade gjort så många försök, men bara blivit sämre av att röra på mig. Han förklarade på ett bra sätt, att det faktiskt inte går att chocka kroppen direkt. Kroppen behöver invänjning, en startsträcka, som ibland kan vara lång. Startsträckan var lång. Extremt lång. Tidsmässigt kommer jag inte ihåg, men jag minns mycket väl hur ont, ännu mer ont, det gjorde efter att jag tränat. Ändå infann sig varje gång ett lyckorus jag kände igen sedan tidigare. En känsla av att ha klarat av någonting, att göra det trots värken, och endorfinerna började ta fart. Det var hårfint för vad kroppen klarade av. Tränade jag en dag hade jag fruktansvärt ont i minst tre-fem dagar efteråt. Tränade jag inte, gjorde det hundra gånger mer ont...

Jag kom till en gräns att våga prova lugnt, att inse att det går inte att träna som tidigare. Jag vet idag exakt vad min kropp klarar av. Exakt hur mycket jag ska ta i. Lite lagom varje dag. De dagar jag inte tränar får jag genast sjukt ont i hela kroppen. Ibland vill jag bara sjunka ner i soffan, inte se en enda träningsatiralj. Men jag vet att skulle jag sega ihop får jag betala satan dyrt för det. Som idag. Jag tränade igår, två pass. Först cykling och sedan simning. Kände att kroppen behöver återhämtning idag. Men nu sitter jag här och känner hur värken börjar inta kroppen. Och jag vet också att imorgon får jag betala dyrt för att jag inte tränade idag. Liksom att träningen imorgon kommer betyda värk. Men jag vet också att på onsdag kommer det kännas lite lite bättre. Det är dit jag blickar nu. För kroppen behöver också tid för återhämtning för att kunna orka träna och bygga muskler.

Nivån har varit svår att hitta. Vad är lagom för just dig? Säkert inte samma som för mig. Tyvärr har jag insett att träna syrapass är ingenting för mig. Tyvärr. Det är det som gör en bättre... Skulle jag köra ett syrapass, då är jag säker på att falla tillbaka i värkens klor mer än någonsin. Jag har försökt att ta i så där mycket som jag vet att jag kan, men det är inte värt det. Jag siktar på tävlingarna och på långdistans. Där behöver jag inte vara explosiv utan kan hitta nivån som jag vet att jag klarar av. Det är inte alltid kul att inse sina begränsningar och jag trodde aldrig att jag skulle kunna träna igen på denna nivån för tre år sedan. Men det går, men det satt hårt inne. Nu vet jag ju också av egen erfarenhet att det var en pina att komma igång, att det tog tid, lång tid, men jag mår faktiskt bättre idag och kan hantera värken genom att anpassa träningen. Har jag ont en dag kan det räcka med tjugo minuters lugn löpning för att känna sig lite bättre och för att stå ut den dagen. Även om det tar emot så vet jag att jag mår bättre efteråt och att fibromyalgin aldrig någonsin mer kommer att få ha ett sådant järngrepp om min kropp som den haft (och fortfarande har i perioder). Träning i lagom dos, för vad just du klarar av, är den bästa medicinen. Inga värktabletter i hela världen hjälper så bra. Kanske för stunden, men inte på sikt.

Ge det en chans. Prova. Gör om, gör rätt... Utvärdera vad du själv mår bra av. Dessutom finns det många andra fördelar med att träna.

Jag säger inte att detta hjälper alla, men detta var mitt sätt att ta makten så gott jag kan över fibromyalgin. Om jag fick önska skulle jag göra vad som helst för att aldrig mer behöva veta av den. Men det går inte. Tyvärr.

Lycka till!

Njuter av solen

Jag är fullt medveten om att jag uppdaterad katastrofalt. Allt har sina förklaringar. Lite snabbt; mycket jobb, asmycket i skolan inför stundande examination och opponering, mycket träning och en dos av avslutningar på barnens aktiviteter tillsammans med en massa bus och skoj!

Dagar som denna, älskar jag! Först träning, 5000 meter simning, shopping på stan med barnen, lunch i solen. Och nu i solstolen iförd bikini med inläsande av uppsats inför opponeringen nästa vecka. Snart bär det av mot sjön för att städa badplatsen. Som avslutas med grillning i solnedgången. Sedan ska vi hem och avnjuta ost och kex på vår altan i våra nya trädgårdsmöbler. Jag tror jag är kär i denna dag!!!

Tråkigt nog har jag kvar min fruktansvärda huvudvärk som inte vill ge med sig. Hata. Har även fått reda på att mitt blod inte mår så bra. Prover, prover och ännu mer prover. Bara de hittar felet så att jag kan få må bra nu!

Dagens deal med sambon: jag tog barnen och shoppade loss i stans klädbutiker och han fick klippa gräset i lugn och ro... Me like! Kom hem med jättefina kläder till barnen ( och givetvis till mig ).

Ska ta och lägga lite vin på kylning tills ikväll och fortsätta med uppsatsläsandet. Känns som en jobbig opponering där jag ska vara konstruktiv på en uppsats vars syfte/frågeställning/ analys/litteratur/forskning och referenslista inte stämmer överrens. Tufft. Men det är det sista jag gör, och jag vill göra mitt bästa och vill vara nöjd med min egen prestation så det är bara att ta tjuren vid hornen.

Kajsa; ska svara på din fråga:-)


Mys

...
Snart blir det middag med grannarna innan melodifestivalen... Tror middagen blir roligare än mellon...


Fjärilshuset och Mulle Meck

Efter att vi 'städat' och fikat bar det av på äventyr! Uppskattat av de små-)


Städdag för stora och små, kräver fika för stora och små!

Mums!!!

Vår lilla buse kom och släpade på en gran och tyckte vi skulle ta in den och hoppas på att tomten skulle komma och lägga paket under...


Härlig avslutning på veckan!

Slutade tidigt igår, redan ett och jag inser att det är en klar fördel att jobba inom en myndighetsorganisation...

Nåväl, inhandlade god frukt och fika, hämtade barn och fixade mackor för picknick i det sköna vädret. Vi cyklade ner till sjön och mös en stund.

Vips började det åska från ingenstans, men årets första picknick var iaf ett faktum!!!


Godmorgon

Nu kör vi, simträning är dagens första punkt. Legat och myspratat med minsta. Så underbara små funderingar så jag smälter för varje ord. Lite lagom seg i axlarna sedan gårdagens arm/benpass i vattnet...

Let's go!


Ovanligt...

Jaha, ännu en gång ett besök på det ställe jag gillar minst i hela världen. Klockan är halv tre och jag ska upp om tre timmar... Men faktiskt tror jag att jag träffat en bra läkare. Lät ju ganska logiskt det han sa. I och för sig så får han säga vad han vill nu, bara jag får åka hem.

Annars har dagen varit mycket bra med effektiva möten och snabba förflyttningar... Snart en ny dag på jobbet!


Sicken dag!

Underbar, på alla sätt. Tidig morgon betydde träning. Till en början inte taggad, men att vakna upp i ett tyst hus med sovandes barn och sambo, med ett riktigt bra pass i kroppen igår, få avnjuta en dunderstabil frukost i lugn och ro så var det liksom bäddat för att bli bra. Cykling, simning och cykling resulterade i tre mil cykling och 5 km simning i hårt tempo. I min vildaste fantasi trodde jag det var varmt ute. Iklädd bikini (dö) pallrade jag mig ut på altanen för lite redigering av uppsats. Frös dock mer eller mindre till is... Gav upp. Träffade roliga människor, åt lunch, fikade åkte till ma och pa och drack lite kaffe och satt i en underbart värmande sol... Handlade, fixade, åt och sedan en trevlig grillkväll med bästa vänner. Härligt!

Nu ska jag sova med minsta, pluttskrutt är rädd för spöken efter nattvandring hem. Imorgon vankas 7 (!) mil
Cykling. Dö.


Bildbevis

Ahhh, en stressig morgon / förmiddag byts nu ut mot ett köttigt pass på gymmet. All stress ska ut...

Sedan blir det en skön dusch innan eftermiddagen med de möten som Gud skänkte mig denna dag tar vid... Men imorgon är det ledigt och jag hoppas att solen lyser även då!


Hmmmm

Dålig uppdatering, jag vet. Har helt enkelt inte prioriterat någon av dygnets 24 timmar till att blogga... Tiden har lagts på barn, hem, jobb, skola och träning. Många långa dagar var tänkt till att bli en halvdag idag och ledigt imorgon. Men icke. Idag blir en lååååång dag, fem möten inbokade. That's it. Tänkte iaf klämma in en friskvårdstimme i samband med lunch för att kötta järnet. Efter sista mötet idag blir det pizza med familjen.

Imorgon ska jag njuta av träning, finbesök och fix i trädgården. Och sitta i våra nya fina trädgårdsmöbler för första gången!!! Härligt med en ledig dag vill jag lova!

Just ja, liten petitess, uppsats-skrivande, mer än så säger jag inte... Plus att kroppen värker för mycket just nu...

Men det är sol, härligt, och äntligen ska jag väcka mina små troll!!!


Härlig början!

Startar dagen med en friskvårdstimme, snabbt och effektivt får det bli i dag. Cardio och armstyrka. Ok, mage kanske med. Det behövs...

Sedan väntar jobb hela dagen, redan nu vet jag att jag kommer jobba över. Ska ändå på möte, tränarmöte ikväll så kan passa på att få lite extra gjort! Men vad passar bättre än att börja dagen på gymmet?! Ännu bättre är det att jag även kan längta till en suktande matlåda!!!

Ha en trevlig dag!


Valborgsmässoafton

Vilken bra kväll vi hade igår! Eld och brasa med sång efter grillade hamburgare. En öl i solnedgången, oväntad barnvakt dök upp och resulterade i en pubafton med trevligt sällskap!


Sol!!!

Underbart 1:a maj väder!!! Startade dagen med det tråkigaste jag gjort på länge.... 4,5 mil cykling. Det enda jag kunde tänka på var att det var så urbota tråkigt att jag höll på att dö... Men med tanke på att det är drygt en månad kvar till Vätternrundan så tog jag mig runt... Sedan har det blivit lunch och häng i solen. Sockerkaka i ugnen i väntan på bästa vänner. Mys!

Ska väl ta mig till affären för storhandling oxå. Konstig känsla med en dag ledigt mitt i veckan. Län som helg, åh, tänk om det kunde vara så varje vecka... Me like!


RSS 2.0