Trevlig söndag!

Helgen slut, va, redan!? Ja, så är det tyvärr, men tycker inte att det gör så mycket! Visst det är skönt att vara ledig, men jag gillar veckorna med. Helgen har varit extremt lugn. Vad annat att göra och vänja sig vid? Man kan dock inte säga att dagen på jobbet igår var lugn, nej, hur mycket som helst att göra och vi hann inte ens äta. När vi stängde kändes det som att man var tvungen att coola ner sig. Men ändå kul, dagen försvann i en rasande fart och det kändes ändå som allt flöt på. Hade dock extremt ont i magen, eller mycket sammandragningar, när jag kom hem. Lade mig till och med på soffan och VILADE. Bra där fröken fräken!!! Efter kanske en och en halv timme kändes det något bättre. Vi blev bjudna på middag hos grannen. Lite gott grillat kött och smarriga potatis klyftor tackar man gärna inte nej till. Tjejerna lekte och hade kul och jag la mig så fort vi kom hem.

Natten var dock ganska jobbig. Mycket sammandragningar och värk i kroppen (åh nej, nu börjas det....) så jag var tvungen att gå upp och ta lite värktabletter, men de hjälpte föga. Blev med andra ord inte så mycket sömn.

Hur som helst så var det som sagt söndag idag. Och simning. Skönt att bara glida lite i vattnet och få röra på sig. Läkaren sa att simning är bra och ärligt talat känns det nada i magen då jag simmar. Om än i väldigt lugnt tempo.

Åkte hem och vilade igen...för att sedan åka och äta en smarrig lunch hos min kära kompis tillsammans med mina underbara vänner. Tack för supermysig lunchfika! Gott och en riktigt god "äppelkaka"!

Ja, det var min helg summa sumarium. Inte så spännande men lugn och skön. Jag hoppas att det inte ska kännas så jobbigt med sammandragningarna i morgon på jobbet. Nu känns det ganska ok så jag hoppas på det!

Nu ska jag snart krypa ner i sängen bredvid Mr Right och soooova!

Nattinatt

I fredags gick jag (vi) in i vecka 24...

Graviditetsvecka 24

Om du inte redan har börjat träna musklerna i bäckenbotten så är det dags att göra detta nu.

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont.

På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, den kan också bli fet och finnig. Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer.

Om detta är din andra graviditet är du kanske orolig för att du inte ska kunna älska det nya barnet lika mycket som det första. Ska kärleken räcka för två eller fler? Så snart det nya barnet är fött kommer du att upptäcka att du kan älska det nya barnet lika mycket som de äldre. Förbered det äldre barnet på att det kommer ett syskon genom att låta det känna, lyssna och vara med i magens växande. Låt det äldre barnet få hjälpa till med planeringen inför den babyn, få vara med och bestämma då nya saker ska inköpas. Kanske kan det vara roligt att träna blöjbyte och amning på en babydocka.


I vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning. Läs mer om Fostrets utveckling!


Att hitta ett namn åt barnet är både roligt och spännande. Varför inte köpa eller låna en namnbok. Det finns några saker att tänka på, hur låter smeknamnet, är det svårt att stava eller uttala det? Kan man associera namnet till något dumt?

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.


Lite kreativitet

Fick ett ryck tidigare idag (så jag har inte legat på soffan HELA dagen) och gjorde två små tygtavlor till Moas rum av lite tyg som egentligen ska användas till gardiner i hennes rum.

Tycker att de blev ganska söta och enklet att byta ut tyget om man vill förnya sig lite! Tyvärr kom ingenting från Inreda.com idag heller så jag får vänta på mina wallies.

 

 


Middag!

Då var middagen avklarad. Mätt och belåten ligger jag återigen i soffan, grymt uttråkad....

Det blev ett smarrigt bröd gjort av:

pitabröd, delade
färskost
riven ost

Bredde på färskosten på pitabröden och strödde på lite riven ost. Vips in i ugnen tills de fått fin färg och supergoda!

Enkelt och värt att prova!


Picture delivery

Igår fick vi bilderna från dagis på vår lilla tjej! En glad och pigg liten böna!

Oj oj, hon börjar bli stor flicka nu, tre månader kvar så vips är hon fyra.... Shit vad fort det går!

 


Ineffektiv dag...

Ja, verkligen måste jag säga. Jag har inte gjort många knop. Det är såååååå boring att vara hemma och särskilt när man är hemma själv. Nu har visserligen Mr Right och Moa anlänt, men de är ute i trädgården och leker med garagegrunden... Det enda jag har gjort idag är att sätt på en tvättmaskin och sedan lägga in det i torktumlaren... Väntar på att den ska bli klar och så ska jag ordna lite mat. Idag blir det bakad potatis med två röror. EN med skinka och purjolök och en typ Skagen. (Dock inte Skagen för min del, klarra inte av räkor även om jag mer än gärna skulle äta dem, för jag gillar det verkligen, men inte min mage...)

Sallad till såklart och kanske något gott bröd jag kan rota fram ur frysen...

Som ni ser så har det inte hänt mer än så, men en glad nyhet är att magen må mycket bättre!!! Hoppas det håller i sig under helgen!

Förresten, är inte jätteinsatt, men vad har egentligen Anna Anka gjort som är värt att komma ihåg förrutom att gifta sig med Paul Anka!? (och verka ganska korkad...)

Kram så länge!

Goda mackor

Ny favorit i brödhyllan är

Riktigt goda och ibalnd rostar jag dem för att de ska bli lite knapriga. Blev även lite fruktsallad till idag.

Ha en trevlig dag så länge!

 

Kram Kram!


Lugn morgon!

Idag är min första dag som halvtidssjukskriven.... Trist som 17 och har verkligen ingen lust med det, men man måste ibland tänka på barnet som kommer i januari (eller i december...). Vaknade så klart halv sju. Moa fick sova i vår säng och det är hur mysigt som helst att sova bredvid henne och bara bkunna snusa på henne när man vill, men å andra sidan inte helt enkelt. Hon är som en elvisp i sängen och snurrar ganska mycket. Hur som helst så har jag läst tidningen på morgonen och fixat Moa och tar det bara lugnt. Jättekonstigt att vara hemma och liksom bara ha en dag att ta det lugnt på... Konstig känsla. Jag som ALDRIG tar det lugnt annars, men idag ska det så förbli. Känns bra än så länge och inte mycket sammandragningar. Väldigt skönt att inte vara påverkad av det. Morogn TV:n är på och allt är alldeles tyst runt omkring.

Låter ju som värst lyxlivet, men lovar att jag hellre hade varit på jobbet. Tur att jag jobbar imorgon så att jag får min dos av det... Hoppas att vilan kan resultera i att jag kommer att kunna åka på semester!!! Hoppas hoppas hoppas!

Lite mys i hörnet och ett sladdbo som vi ännu inte riktigt vet hur vi ska lösa.... Det är dock det enda sladdboet vi har!

 

 


Känslor

Ikväll har det verkligen varit full fart i min mage. Ganska häftigt och coolt att man har en liten minimänniska där inne som mer än gärna gör sig på mind. En härlig känsla som värmer hela mig och Mr Right. Men i samma stund som jag reser mig upp så börjar djävulska sammandragningar som ger mig en känsla av oro och smärt och det ligger helt utanför min kontroll. Tänk att man kan hysa så mycket och så olika känslor för en och samma "sak". I nästa sekund när det försvinner kommer hoppet om att det nog inte var så farligt och att barnet ska ju faktiskt vara där inne ett tag till... Men så kommer nästa sammandragning och vips så känns det som om barnet kommer titta fram...

Det är faktiskt lite läskigt med dessa elaka sammandragningar som kommer i stort sett hela dagen lång. Inget kul, men just nu så ser allt bra ut även om jag tvingas ta det mycket lugnt.

Oj oj oj, nu kom Moa upp.... Det händer väldigt sällan, men nu ska jag lägga henne igen. Kanske var hon lite kissnödig eller kanske har hon drömt något.... Det får vi se.

Kram God Natt!

Bara skrotan är vaken...

He he, skrotan, undra var det kom ifrån bara sådär...

Ligger i soffan med datorn i knät och myser i min nya morgonrock (ok, två veckor gammal, men känns fortfarande så där härligt ny och mysig och luktar fortfarande nytvättad...) och fryser... Vet inte varför, men riktigt ruggigt om händerna och fötterna.

Igår hade vi infokväll med jobbet, intressant och kul att så många kom. När jag kom hem hade Mr Right gjort eld i kaminen. En underbar känsla av mys och värme. En kopp choklad och macka framför brasan blev det innan man kunde somna till ett sprakande! Då frös jag i alla fall inte.

http://surftips.blogspot.com/2008/12/sprakande-brasa-som-skrmslckare.html

Har tillbringat kvällen med att kolla på Lyxfällan. Oj vilket stolpskott... Tycker de verkade ganska menlösa och undrar om det verkligen gick upp ett ljus vad de höll på med. Vilket jag verkligen hoppas med tanke på att de hade en treåring och ett barn till på väg! Jag får lite ångest av sådana situationer. Det kanske egentligen inte behövs så mycket för att hamna i en liknande situation, men det får mig att känna kalla kårar. Usch, vilken hemsk tillvaro. Jag tror att dagens samhälle är en stor bov i det hela. Det är ju trots allt ganska sällan man ser sina pengar, det är på något sätt enbart siffror som ökar eller minskar (för det mesta minskar de, utom en gång i månaden...). Förr i tiden då hade man sina pengar fysiskt och var de slut så var de. Nu går det ju tydligen att låna hur lätt som helst och hur många tänker egentligen på räntan som är otroligt hög på de där smålånen. Jag skulle ALDRIG ta ett sms lån. det finns liksom inte i min värld.

Appropå pengar så har jag faktiskt beställt så kallade Wallies på www.inreda.com . Ett enkelt sätt att förnya och göra tex barnrummet lite roligare och mer personligt. Det är två veckor sedan jag beställde dem, och betalade, men har ännu inte sett röken av dem. Om de inte har kommit imorgon får jag ta och ringa och kolla upp vad som hänt. Tänkte fixa lite i Moas rum. Vi har inte direkt gjort så mycket på väggarna vad det gäller tavlor och så sedan vi flyttade in eftersom vi inte riktigt vet hur vi vill ha det. Hon har lite tavellister med fina böcker och ramar på, men mer än så är det inte just nu. Så vi tänkte att det skulle få bli lite mer ombonat!

W12234 - Pretty Stitches, Wallies Cutouts, Små Wallies
Bland annat dessa söta blommor som vi tänkte göra något fint och mysigt av vid sänggaveln.

W16003 - Grape Chalkboard - 4 ARK, Wallies Peel and Stick
Hittade även häftiga ark som man kan sätta på väggen eller på bordet (lätt att ta bort med vatten om man inte vill ha dem kvar och lämnar inga fläckar (ska inte göra det...)) och sedan akn man rita på dem och sudda ut igen. Ungefär som dåtidens griffeltavla...

Jag tor det kommer bli finfint! Kul att fixa ska det bli i alla fall. Och de där pengarna jag betalade med så jag aldrig till förresten...



Varför blir jag väckt varenda lediga dag????

Imorse vaknade jag 7.00 av att min kära Mr Right bestållt den nedrans betongbilen hit. Ja, den lät ganska mycket och länge... Garagegrunden är nu gjuten och det är väl bra, men attans att det var sju imorse... Grrrrr.

Har haft en mysdag med lilltjejen som nu såklart leker med grannbarnet... Vi hann inte ens parkera bilen på vår tomt innan hon var där och öppnade Moas bildörr.

Igår fick jag torka hela toastolen efter hennes besök där.. Jag som tycker det är tillräckligt äckligt att torka andra barn i rumpan, vad var det då inte att skura toastolen efter diverse saker... Jag förstår inte riktigt, men Moa sitter kvar på toaletten tills vi kommer och torkar henne, men inte denna fröken. Nu har det hänt två gånger på en vecka. Hon går på vår toalett och gör det stora och kommer sedan ut i köket och talar om att hon är klar med byxorna nere vid knäna... Och eftersom de inte är så långa att de kan ställa sig upp, utan de kanar liksom ner från sisten och då kan ni ju tänka er hur mysigt det är.... En gång till och jag får superkrupp på det där....

Whihueeeeeeblähhhhhhhhhäh!

Myspys

Som jag tidigare skrev så hade vi planer på att basta hemma, men jag och Moa åkte in till badhuset (eftersom jag aldrig är där annars...) och badade lite. Eller jag satt mest still och frös medan hon lekte som fisken i vattnet. Mös med långdusch och frukt i bastun. Pyjamas på direkt efter och hon sover en riktig skönhets sömn nu. Åhhh, vad hon är mysig, för det mesta. Så liten men redan världsvan.

Det är tur att vi har henne, hur hade vi annars klarat oss? Det är det bästa som hänt oss och varje gång man tittar på henne så ser man en blandning av oss. OK, mest lik pappa till utseendet, men jag ser mig själv i allt hon gör.

Imorgon är jag ledig, skönt! Jag hoppas faktiskt att det ska bli riktigt ruggväder så vi kan vara inne och mysa. Det blir ingenting ansträngande för min mage behöver undvika sammandragningar i tid och otid. Inget skönt alls och det är riktigt smärtsamt till och från. Som tur är har de kollat ordentligt, inte direkt en trevlig undersökning, men det måste ju göras. Igår när jag var in och kollade så att det inte öppnat sig något ringde Mr Right precis när jag låg med benen upp i vädret... Ha ha. Undra om läkaren kände sig nåååågot stressad!? Bra timing var det i alla fall. Ser inte ut som jag behöver föda NU, men den är lite lagom retad och jag får inte anstränga mig alls... Inget kul om man är aktiv ocg vill hitta på saker samt träna. Och tydligen så kan man aldrig veta när det kommer igång så jag måste kolla detta noga med jämna mellanrum.

Jag HATAR sjukhus och allt vad som görs där... Men ändå, tur att de finns.

Goodbye träning på ett bra tag... Det som är positivt i det hela är att simning är bra, men jag vill ju som ni vet TA I, men det kan jag glömma nu... Och det känns inte direkt som jag har någon lust att äventyra det lilla livet. Trots allt så är man inte gravid speciellt länge under sin livstid och träna kan jag göra sedan. Men det verkar vara en vilding där inne som gärna sparkar mycket och hårt. Faktiskt riktigt mysigt.

Snart ska jag glida ner mellan lakanen bredvid Mr Right som redan sover och hoppas på att hans snarkningar inte väcker mig fler gånger än vad jag redan vaknar varje natt.-)

Natti natt!

http://www.freewebs.com/missanz/mirandanallar.htm

Jeeeehoooo!

Jag har varit lite putt på min söta Mr Right som tappade bort kameran förra veckan. Nu har han vänt upp och ner på hela huset, tomten och bilen. Alltså kan man förstå att han inte hade den blekaste aning om var han lagt den. Jag har frågat säkert tusen gånger om den ligger i några av hans arbetsbyxor eller i hans väska, men nej, det hade han ju så klart kollat.

När jag och Moa åkte in till badhuset ikväll stod han ute och skottade grus hit och dit, stckarna, han trodde att han "råkat" skyffla över den med grus... Tyckte faktiskt riktigt synd om honom. Och hade den nu legat ute så hade den troligtvis ändå varit förstörd av regn, fukt och smuts...

När vi kom hem stod den dock på köksbänken. Ja och var hade den hållit hus i en vcka... Jo, i hans arbetsväska... Den hade åkt fram och tillbaka till Stockolm fem gånger, han hade letat igenom sin väska säkert tio gånger... Jag menar, hur bra letar man och vad har man för koll egentligen... Nog för att jag har en massa onödiga saker i min handväska, men nog 17 hade jag hittat kameran där i om det var den jag letade efter!

Hur som helst så har den hittats och jag blev glad, men tycker fortfarande lite synd om honom... Han såg dock ganska söt ut där han stod och skyfflade grus/singel hit och dit...


Vill ha vill ha...

Jag vill ha denna kappan till i höst. Jag gillar röda kappor, det ger mig en härligt pigg känsla på hösten. Lätt att matcha med jenas och stövlar!!!



Enda haken just nu är att jag har en växande mage... som ju inte kommer att bli mindre ju längre in på hösten vi kommer. Men jag gillar den skarpt så kanske den blir min i alla fall.

Var den kommer ifrån, jo Ellos (!?). Inget fel på Ellos, men jag brukar inte handla där. Såg den då jag fick hem ett reklamblad och var liksom bara tvungen att gå in på nätet och kika lite.


Ruggig eftermiddag

Åhhhh, vad mysigt!
Imorse var det kallt, riktigt höstväder. Det blåser och är råkallt ute. Vad kan passa bättre efter middagen än ett skönt bastubad med dusch tillsammans hela la familia! Säker med Moas kompis som mer eller mindre konstant är här... Eller Moa där... Det är kul att de har varandra men ibland kan det bli lite väl mycket... Bara en lite parentes...

Ja ha ja, än så länge har den planerade maten blivit av och idag ska det blitunnbrödsrulle med hemlagat mos och egen panerad fisk! Och sallad och grönsaker så klart! Mumma.

jag har ingen lunch på tisdagar för att kunna gå vid tre och gissa om jag var hungrig när jag kom hem. Vi fikade men jag bhar sparat utrymme för en smarrig middag! Kanske inte så nyttig matdag, men sitter nu och tuggar på en saftig nektarin...

nektarin

Vet ni förresten att nektarinen har uppkommit genom korsning av plommon och persika...


Smart inför veckan!

Kom på en sak som vi är väldigt duktiga med i perioder och det är att skriva en "veckomatsedel" för att inte bara spontan handla. Man tjänar faktiskt ganska mycket pengar på det samt att man alltid vet vad som ska lagas när man kommer hem från jobbet. Alla ingredienserna finns hemma och det är skönt! I alla fall när man har barn som behöver rätt och nyttig mat. (det behöver ju vi med!!!)

Vi brukar försöka handla någongång under helgen och se till att vi då handlar det som ska finnas till hela veckan. Visst kan man ibland få komplettera med vissa färskvaror, men faktiskt så händer det inte så ofta.

Ibland kan det ju faktiskt vara så att man inte alls är sugen på just det som står, men då kan man ju faktiskt kasta om och ta morgondagens mat idag och dagens mat imorgon, eller hur!?

Hur som helst så kommer vi att äta ungefär det här kommande vecka:

Blodpudding och baccon (JAG ÄTER INTE BLODPUDDING!!!! Det går faktiskt inte ner, men då jag jobbar sent måndagar så är det perfekt mat för ina två andra familjemedlemmar som verkligen gillar det!!!)

Tunnbrödsrulle med egengjorda fiskpinnar och sallad

Köttbullar och makaroner

Pytt i panna och Ägg

Bakad Potatis med två röror och sallad

Lasagne

Kassler och ris

och naturligtvis så räcker det till matlådor, det är bara det att jag är ganska dålig på att komma ihåg att ta med den varje dag... Men vad är väl godare än en sallad till lunch!?




Lugn och skön söndag

Oj, vilket underbart septemberväder det är idag! Helt underbart verkligen. Jag ÄLSKAR, som ni vet, när solen lyser. Denna helgen har spenderats till att umgås med varandra och ta hand om mig själv. Lite mysigt. Hann dock med ett simpass, men tog det väldigt lugnt. Men det kändes bra i magen och det blev inga sammandragningar som jag påtagligt märkte av. Dock har jag och Moa varit och handlat veckans mat och ett varv där kändes och det började genast komma sammandragningar med var femte minut. Hem fort som 17 och bara slänga sig på soffan... Så nu känns det bättre igen. Ska ladda inför middagen och imorgon är det ju jobb igen.

Jag har peelat kroppen, tonat håret, filat fötter och naglar, gjort ansiktsmask och till sist målat naglarna såväl på fötter som på händer! Skönt fräscht inför jobbveckan. Det tar egentligen inte så lång tid så egentligen borde jag göra det lite oftare, men nu ska jag försöka göra det en gång i veckan!!! Hela jag känns ju mycket fräschare!!! Ok, jag tror inte jag ska tona håret en gång i veckan, men resterande...

http://tessmemoarer.blogg.se/200207233856_en_hrtoning_jag_varmt_rekomender.html
Jag gillar Loreal´s hårtoningar. Enkla att applicera och lämnar en fräsch doft efter sig. En del toningar kan verkligen lukta en massa konstiga saker och lite stickande i nosen. 

Snart ska jag ta mig i kragen och fixa till en smarrig middag med fläskfilé, bacon, majs, harricoverts, ärtor, morötter, purjolök, rödlök, körsbärstomater, parmesan m m (om man kan trycka i mer i det där...) och en smarrig fond. Ska ha ris till det där och Moa sa precis att hon tyckte det lät väldigt gott... Lilla gourmet tjejen!!!

hade ju tänkt ta en bild på den goda gyrosen och tzaziken vi käkade igår. Men min kära lilla sambo har förlagt kameran någonstans... så om ni nu ser en kamera så kan ni väl lämna den till mig.... Pleassssse!
SONY Cyber-shot DSC-W290 svartBorta.... Sökes!

Middagsdags

Nu ska vi snart käka middag, idag ska vi göra gyros! Det har vi tänkt ända sedan vi kom hem från Kreta, men nu ska det göras! Smarrig Grekisk sallad, tzaziki, pommes, pitabröd och kött! Mumma!



ja ja, så här såg den inte ut i Grekland, kanske kommer det en bild på hur vi minns den senare:-)

Ha en trevlig kväll så länge!


Besök besök och besök

Japp, idag har alla besökare avlöst varandra. Vila... nja, men mellan besöken så har jag faktiskt tillåtit mig själv att vila. Eller snarare tvingat mig att vila.

Det är sååå trevligt med besök. Tänk att man ändå har så mycket vänner och jag hoppas att dom alltid känner sig välkomna här, för det är dom! Så kul att ses bara så där spontant.

För att inte tala om våra grannar! Vad fint de gör i sin trädgård. Åhhh, vad duktiga ni är! Kom ut från vår dörr och möttes av en syn som jag började småskratta för mig själv då jag såg ca tio stycken gå med varsin kratta och putsa på "gräsmattan", eller i alla fall det som ska bli en fin gräsmatta. Det såg ut ungefär som ett risfält i Kina med kineser på...


I Hate Hospital...

Japp, det är verkligen det jag hatar mest i denna värld. Jag är verkligen livrädd och skakar bara jag åker dit. Förra helgen blev det ju som ni vet några timmar där med Moa och igår blev det några timmar där för mig. Inte akuten i sig, men förlossningsavdelningen... Inte kul, men skönt att kolla upp och har tydligen tidiga sammandragningar vilket jag inte alls planerat just nu... Jag som hade tänkt vara mycket effektiv denna helg både hemma och med träning. Men nej, det får bli ryggläge i soffan/sängen största delen av min lediga tid.

Fasen, har inte tid just nu. Många planer får ställas in och till viss del kan jag väl hålla med om att jag kanske håller ett för högt tempo, men det är jag liksom. Ska jag dock vara ärlig så mår jag ganska bra på morgonen och sedan kommer dessa "värkar" allt kraftigare under dagen. Inte bra med fem minuter mellan och en mage hård som ett bowlingklot i vecka 23... Ja ja, det ska nog bli bra...

Appropå vecka 23...

Graviditetsvecka 23

Håret kan kännas tjockare eftersom du slutat tappa hår.

Livmodern når nu några tvärfingrar över naveln.

Livmoderns storlek Teckning: GP/Lars Grennert

Under graviditetens tre första månader ryms hela livmodern i lilla bäckenet och når blygdbenet i slutet av tredje månaden. Den når 4-5 cm över blygdbenet i slutet av fjärde månaden (16 veckor). Om du är smal kan du själv känna livmodern ungefär i graviditetsvecka 16.

Mitt i graviditeten, vid 20 graviditetsveckor, når livmodern ungefär till naveln. Vid 36 graviditetsveckor står den som högst och når revbensbågen. Sista månaden sjunker den nedåt till 3-5 cm nedanför revbensbågen på grund av att huvudet tränger ner i bäckenet och på att fostret ligger mer böjt i ryggen.

Ju större magen blir desto mer påverkar den matsmältningen. Får du halsbränna kan den lindras genom att du äter många små mål. Försök också gå en liten  promenad efter måltiden, det hjälper matsmältningen.

Sedan vecka 13-14 har du förmodligen kunnat pressa ut lite mjölk från bröstvårtorna, råmjölk (kolostrum). Nu kan det av och till läcka en droppe av sig själv i behån.

 

I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulinet behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Läs mer om Fostrets utveckling!


Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa.

Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.


Nya modet!


Ja ni! Det var tyst ett tag på badrummet sedan dör en glad liten skit upp och sken som en sol. Hon hade kammat sig och satt upp håret i denna fina frisyr. Kanske något att sträva efter, undrar bara om det är så praktiskt!?


Kaos i köket!

Fick en rysligt dum idee så här i efterhand. Ställde mig att baka bullar. Var den energin kom ifrån vet jag inte, men att den är obefintlig nu är ett som är säkert!


Stor deg! Och många många bullar blev resultatet.


Kom ju på att jag kunde förbereda middagen som ska bestå av köttfärssås och spaghetti till mina två älsklingar! Det resulterade i att det verkligen blev kaos i köket. Men vet ni, nu är det fint och städat igen. Ska nu fika med lite nybakta bullar innan jag beger mig in till huvudstaden för att lämna Moa till Mr Right och själv gå på en trevlig tjejmiddag:-)

Smarrig köttfärsås
1 gul lök, hackad
ca 15 st champinjoner (beroende på storlek) i bitar
800 g köttfärs

köttbuljongpulver
3 dl matlagningsgrädde
ketchup (egentligen tomatpure...)

Stek lök, tillsätt champinjoner och köttfärs. Bryb tills allt har fått fin färg. Tillsätt köttbuljongpulvret och ketchup/tomatpure och rör ihop. Slå på matlagningsgrädden och koka ihop.

Servera med bandspagetthi eller vanlig spagetthi.

Njuuuuut!

Egentligen har jag alldeles för ont i kroppen för att ens orka tänka tanken, men jag gillar mina vänner och känner att jag verkligen ill träffa dem, så det är bara att stoppa i sig några värktabletter och ge sig av!


Nya favvoskor


Gillar verkligen dessa skor, ett par nya favoritpjuck!

För er som gillar shopping, framför allt av skor, väskor och jackor, ÅK TILL WARZSAWA!!! Så bra shopping och billigt med bra kvalitet!


Dagens klädsel

Japp, min vision var att varje dag lägga in en bild.. Men det blir inte alltid så. Iblande glömmer jag och ibland funkar inte internet, men mest är det nog för att jag inte orkar. Här kommer den idag i alla fall...


På väg ut i en ganska stökig hall, men det blir så med barn som gärna drar fram diverse saker...

Jeansleggins från Gina Tricot
Svart linne från Ginna Tricot
Vit tröja från HM

Skor från Warzsawa...


Mysfrukost

Då var det åter onsdag och en enprm värk i mina leder fanns där när jag vaknade, eller snarare väcktes av Moa!

Vi smög upp och lade oss under täcket i soffan och verkligen degade länge. Som det lilla liv hon är blev hon dock ganska snart hungrig så vi busade och käkade frulle i soffan.


Smarrigt och som vanligt en massa goda grönsaker!

Ha en jättetrevlig dag alla kära!


Förra rubriken...

Hah, det blev inte som jag tänkt mig med inlägget.

Hur som helst så var jag uppe tidigt i morse. Var tvungen att gå på ett morgonmöte på jobbet. Eller egentligen inte tvungen, men alltid bra om man kan gå på dem. Så det var bara att skaffa barnvakt. Det var ganska givande men nu är jag tillbaka hemma och vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Fixa lite pannkakor till lunch kanske.
Det är ett underbart väder ute helt enkelt en underbar september dag. Kanske sätter jag mig i solen och njuter av vädret en stund.

Har en kollega som idag, just nu, sitter på flyget till den Tunisiska ön Djerba. Där var jag för fyra år sedan och tyckte att det var sådär. Otroligt fina stränder och bra hotell områden, men inte så mycket mer än så. Åhhh, vad härligt med sol och bad!

Ha en underbar dag alla!

Kram så länge!

Uppe med tuppen....

Ännu en dag hemma med min lilla prinsessa. Bara det, vad ska man liksom hitta på när hon inte är riktigt kry? Fast det är skönt att hon pratar lika  ycket som vanligt!!! Det var ganska tyst igår.

Men en rolig grej hon sa var när hon satt i soffan.
-Pappa, jag ser ingenting (och liksom himlar och tittar upp med ögonen)
-Vaddå ser inget, vad är det du inte ser? (Ganska orolig på rösten eftersom hon som sagt har hjärnskakning...)
-Ja men det här blåa.
-Vaddå för blått?
-Åhhhh, detr som är i ögonen...
-Ja men det ser man inte på sig själv, bara när man tittar i spegeln.
-Ah, så man ska typ inte se det då eller?

Åhhh, ibland så har de sina söta små funderingar!


Vi ska bli fler!

Ja, det är sant! I min mage vilar ännu ett litet litet liv. Tänk en liten människa som ska titta ut i januari!

Det ska bli så spännande och så mysigt! Vi är otroligt glada! Och Moa är väldigt föräntansfull och jag tror att hon blir världens bästa storasyster! Så kärleksfull mot allt och alla. Hon tycker att bebisen ska komma ut nu, men det tycker inte vi. Är i vecka 22 så än får den allt stanna kvar!
Spännande att se om det blir en tjtj eller en kille.

Jag kan inte påstå att jag mått så bra, illamåendet sitter i liksom förra gången, men har fått tabletter som jag verkligen tycker hjälper. För att inte tala om att värken i kroppen är bättre. Som läkaren sa så brukar det vara så då man har fibromyalgi. Kroppen blir varmare och det resulterar i att det inte värker riktigt lika mycket.

Visst är det underbart, ett litet liv som ska växa och som bara kommer från oss!!! Riktigt mysigt nu när magen börjar växa och man känner hur den sparkar!


Liten sjukling

Igår tillbringade vi eftermiddagen/kvällen på sjukhuset med vår lilla ängel. Hon hade slagit i huvudet i lördagskväll i sängen, i gaveln som är av stål, men det var inte mer med det jujst då. De somnade sent och vaknade tidigt. Sedan kräktes hon på morgonen , men efter det var det full fart igen. Vi var och badade och tjejerna lekte till 100%. Rätt som det var var det som om någon slagit till henne och hon blev som förbytt. Somnade hela tiden och var alldeles borta. Så vi fick helt enklt åka in till farbror doktorn. Det visade sig att det var en hjärnskakning. Så idag får hon vara hemma med mig. Hon är inte pigg, men det går att prata med henne i alla fall. Vi har väckt henne en gång i timmen hela natten. Inte lätt med någon som bara vill sova. Men man får ge sig 17 på att det ska gå.

Ska mysa med henne nu och kika på film. Tydligen ska vi se "Lilla Prinsessan". Ohhhhh, vad kul det ska bli!!!!

Hoppas att ni får en mysig och trevlig dag!

Skogspromenad

I onsdags var vi på en liten skogspromenad. Vi kollade in svampar, larver, myror, blad, kottar och rönnbär och mycket mer!


Såklart var dockan och vagnen med!
Vi plockade en massa blad som vi sedan limmade på papper och rönnbär som blir som en liten färgklick i vasen på bordet!

Faktiskt riktigt mysigt att vara i skogen, synd att jag är så usel på att plocka svamp. Jag har verkligen ingen aning om vilka man kan äta... Därför tackar jag vår granne som gav oss en hel påse med kantareller. Åhhhh så gott det var. Macka med smörstekta kantareller och bacon. Mmmmmmummmmmma!


Gourmandtjejen


Vår lilla goa treåring är en riktig liten gourmand. Ost och kex, oliver och mörk choklad är bland det bästa hon vet. Så här är fredagsmyset. Hellre detta än godis och det tycker vi såklart är bra!!!

Jag själv är ett stort fan av ost och kex. Gärne ett glas vin till för att riktigt mysa tillsammans. Skulle nog kunna leva på ost, mackor/kex och grönsaker. Frågan är bara hur nyttigt det egentligen är!? Men som sagt otroligt gott. Alla ostar gillar jag i stort sett, även de som luktar mindre gott kan vara riktigt goda!




Lördag eftermiddag 12/9

Haha, kom inte på någon roligare rubrik än så, men å andra sidan så är det ju just det det är nu. Så varför inte liksom...

Veckan har knallat på i sitt vanliga mak. Jobb, dagis, mat, träning och städning så klart i torsdags. Alltid lika skönt att sjunka ner i soffan efter att vi dragit fram som det lilla städteam vi är här hemma. Rent och fint och en underbar doft av rent!!! Så mysigt.

Kollade på kändisdjungeln
Deltagarna i Kändisdjungeln. Foto: Daniel Ohlsson/TV4
som var på när jag kom hem från träningen igår. Tyckte det var så där. Lite överdrivet. Stackarn, ska man stå med en massa äckliga djur krypande runt huvudet i en rymdkula för att tjäna ihop lite mat... Det kanske blir roligare, men lagom att vila ögonen på medan man umgås med sina kära i soffan. Käkade en massa goda grönsaker som vi dippade. Mumma!

Upp imorse för att jobba, men det blev en mysig lördagsfrukost tillsammans med varm choklad och vispad grädde (!?), nyttiga mackor med en massa grönsaker på och färskpressad juice. Man måste ju kompensera grädden på något bra sätt... Hann med lite fix på jobbet, det var ganska lugnt så nu har vi skyltat om och städat!

Eftermiddagen ska vi tillbringa hemma och vänta på ännu ett bustroll som ska komma och sova över här. Moas kusin ska sova här och de två har det verkligen kul tillsammans. Ska laga lite taccos oh sedan mysa med bad oh bastu.
http://littlemook.wordpress.com/2009/06/02/delicous-food-nachos-tequila-mole/
Mycket mysa låter det som, men det är det humöret jag har just nu!

Jag vill vara lat...

Till raka motsatsen till förra inlägget så måste jag säga att jag verkligen vill vara lat när jag är ledig. Har bara liiiite svårt för att verkligen vara det. Imorgon är min och Moas lediga dag. Tyvärr så har jag återigen ett läkerbesök. Det har varit varenda onsdag nu. Jag bokar in dem på onsdagar för att jag ska slippa ta ledigt från jobbet, men egentligen skulle jag bara vilja vara hemma och mysa med Moa. Tycker lite synd om henne som så snällt följer med och alltid är så snäll när jag gör alla undersökningar. Tänk att det ens går att ta henne med... Hon är verkligen duktig.

Det är ganska påfrestande att ha dessa läkarbesök vareviga vecka, men i och för sig bra så att jag vet hur min kropp mår. Kanske inte så bra som jag hoppats på, men än så länge känns det ok. Och när jag är hos lilla farbror doktorn så mår jag bara bra för det mesta:-)

Imorgon har jag docl lovat min lilla prinsessa att vi ska äta på Mc Donald´s efteråt. Och köpa skor till henne. Hon är för rolig, det är riktigt roligt att gå och shoppa med henne, och än så länge är hon bara tre... Hon tycker det är lika kul som jag. Och ibland kan man höra:

-Åh mamma, den där var riktigt fin. Den tycker jag du ska köpa... Eller ibland raka motsatsen...

Dom är ärliga de små liven i alla fall.

Hur som helst

Wish me luck! Jag hatar sjukhus, men man måste ju pallra sig dit!

Kram på er och sov gott så länge!


Tränat lite till

Idag hann jag inte till simningen, men det blev ett spinningpass. Så kul! Men inte lika roligt som att simma (om man nu tycker det är kul att ligga fram och tillbaka utan vare sig musik eller någon att prata med i ca två timmar... det enda man säger är typ när kör vi? Hur många har vi gjort? Hur många är det kvar? Vad var starttiden...etc). Spinning gillar jag på grund av att man verkligen tar i och blir svettig. Ofräscht, jag vet, men när jag tränar vill jag bli svettig och trött. Det är en himlans skön känsla efteråt och min kropp mår så mycket bättre och jag blir mycket piggare samtidigt som jag rensar huvudet.

För en del av er som inte känner mig kan jag säkert framstå som värsta träningsnarkomanen. Ja, och ibland kan jag nästan tro att jag är det, men jag kan inte påstå att jag är det. Jag tränar för att det är så kul, jag mår bra av det och jag älskar att tävla, vilket är det främsta målet för mig med träningen. Siktet inställt på masters VM nästa år, i augusti.

Jag har tränat så länge jag minns. Det är en del av mitt liv. Att jag fastnade för simning har jag ingen aning om varför. Men det passar helt enkelt mig. Jag tränar inte för att bli smal och gå ner i vikt. Skulle jag väga 10 kg till skulle det inte göra någonting. Men att ta i och kämpa och vara så där härligt nöjd med ett pass det är en härlig känsla.

En period tränade jag ingenting. Jag var så less på allt som hade med idrott att göra. Jag besökte nog inte ett badhus på flera år. Det var väl ett sätt att hitta tillbaka till träningens glädje. Att jag slutade med simningen ett tag berodde väldigt mycket på den hårda träningen vi då hade. Varje dag tränade vi, tre dagar i veckan körde vi dessutom morgonpass innan skolan, mellan 6-8... Till skolan för att sedan åter bege sig till bassängen och avverka 2 timmar... Ja, det ledsnar man på vill jag lova.

Nu är det en annorlunda känsla, jag simmar bara för att det är kul och inte för att jag måste. Men bättre vill man ju alltid bli...

Som sagt idag blev det spinning på Friskis & Svettis. Där är jag inte alltför ofta, men det är kul att träffa kompisar och som sagt en rolig form av träning!


Tisdag kväll...

Ett bra försök har jag i alla fal gjort och jag hann ladda upp tre bilder innan datorn banga ur. Jag tror det är dags att fixa bredband och inte enbart mobilt sådant... Man blir ganska less på att det typ tqar fem minuter för att ladda upp en bild och sedan blir man utslängd... Fast å andra sidan så varför stressa... Och det finns betydligt viktigare saker att stressa upp sig för och framför allt vara sur för...

Hur som helst så kommer tre bilder här...



Ja, jag vet, kanske inte världens roligaste bilder jag har att bjuda på, men det är ett bildbevis för att huset är färdigmålat. Och jag lovar att det är målat även på baksidan:-) Jag kan inte fuska så jag skulle aldrig göra det med huset heller. SKulle må alldeles för dåligt av det. Ordning och reda för fröken pedant kan jag lova!

Men visst blev det fint!? Jag verkligen älskar vårt hus. Det är liksom att komma hem. Jag känner det så fort jag kliver innanför dörren. Ett lugn sprider sig och det är här jag finner ro. Här kommer jag att bo länge! Ha ha, vi har ju inte ens några trösklar så att vi är säkra på att vi kommer att kunna köra rally med varandra i våra rullstolar!!!


K.L.A.R.T

Jehoooooo, japp det är sant. Nu är vårt hus färdigmålat och jag har kastat målarbrallorna med kommentaren att jag ALDRIG mer ska måla ( i alla fall inte på 12-15 år...) Vet ni hur himlans skönt det är!? Fatta, helt klart, ingenting finns kvar att måla.

Jisse så vi har kämpat och ett stort tack till min älskade pappa som har hjälpt oss. Utan hans hjälp hade vi inte varit klara än.

Det är en ofattbar känsla att veta att det faktiskt är klart. ja ja, jag kan skriva det hur många gånger som helst, men ni fattar... Hade tänkt bjuda på lite bilder, men som jag skrev igår, det går inte att ladda upp dem just nu. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge:-)

Hmmm, vad hade helgen annars att bjuda på!? Mys med familjen, besök hos mamma som har en nyoperead hand för att ge henne lite presenter att gotta sig med tills det går att använda handen igen... 7-års kalas och träning.

Det går så himlans bra att simma just nu!!! Så härligt att liksom hitta flytet. Jämför man med hur det kändes vid tiden för Vansbro så känns det enormt mycket bättre just nu. Det flyter liksom på om man säger så. Samtidigt så är det himlans skönt för kroppen att få vara i vattnet och känna liksom ingen smärta alls. Jag skulle kunna göra vad som helst för att få behälla den känslan för jämnan, men det vet jag att det inte går och jag bara hatar att värken finns i min kropp. Varför!?

Nu ska jag dricka varm choklad med grädde och ladda inför en ny vecka på jobbet! Läsa lite bok och mysa innan ögonen dimper igen.

God natt!

Massor har hänt...

...sedan jag skrev sist. Tyvärr så har det även inträffat att vårt internet knappt gåt alls. Så irriterande när man äntligen tar sig i kragen för att skriva och uppdatera lite... Har en massa trevliga bilder att visa och delge er med, men det går inte att ladda upp just nu, så ni får vackert vänta!

Jag har varit ledig torsdag, fredag och ska nu vara ledig idag lördag och imorgon söndag med! Lyxigt värre, men så välbehövligt. Tyvärr har vädret blivit kallare och min kropp tar stryk direkt. Fasen, vill inte kännas vid detta liv igen. Jag bara vill inte att vinterns krämpor ska få slå klorna om mig igen. Men tyvärr känner jag hur det värker mer och mer för varje dag. Skulle gåt och och målat det sista idag, men jag kommer helt enkelt inte upp på grund av värk. Nej nej nej säger jag bara.

Har i alla fall hunnit boka en resa till:-) Men det är långt fram i tiden, maj nästa år. Gissa om det är härligt att ha det att se fram emot redan nu!? Åhhh, vad härligt det ska bli. DÅ ska så klart min Älskade Mr Right åka med och jag hoppas att den semestern blir precis lika underbar som den på Kreta var. Vi har rest mycket tillsammans och brukar alltid ha kul, men av någon anledning så tyckte vi båda att Kreta var super som semester. Allt var bara underbart. Mauritius var det likaså, men en speciell känsla var det att baar få vara tillsammans på Kreta. kanske för att det varit så enormt mycket att göra på huset och tomten sista tiden. Hur som helst så ser jag rdan fram emot det även om jag och Moa åker om inte ens en månad:-)

Jag har simmat på ganska bra tycker jag, slarvat lite sista veckan, kanske beror den ökade värken på grund av det:-)=

Igår kollade vi på Män som hatar Kvinnor. Bra! Boken var riktigt bra likaså filmen. En myskväll helt enkelt med ost och kex och grönsaker och dipp.

Hmmm, ska vila lite nu och sedan är det dags för kalas klockan 1.

Ha en supertrevlig och underbar dag så länge! Bilder kommer läggas upp så snart som möjligt!

Kram

RSS 2.0