Tankar

För drygt ett år sedan rullade livet på. 


Då var vi ovetandes om vad som väntade. Vi levde som de flesta och ägnade inte en tanke åt vad som skulle kunna ske imorgon. Eller ens den närmsta timmen. Än mindre hur vårt liv skulle kunna te sig om fem år. Då fanns visioner, som där är jag, där är vi, vi ska ha gjort det och det, fixat det ena och det andra, sparat pengar för att kunna spendera dem på roliga saker. Gick till arbetet, jobbade, presterade, hämtade barn, lekte, åkte på aktiviteter. Ja, ett normalt liv helt enkelt. Då hade jag inte en aning om hur det var att vara mamma till ett barn med cancer. Jag visste inte bättre än att inte uppskatta den normalitet som då präglade vårt liv. Allt rullade på, i rasande fart, utan andhål att stanna upp och se det fina i små saker.



Jag hade aldrig kunnat ana att jag skulle vara mamma till ett barn med, egentligen obotlig, cancer. Att vår familj skulle vara en av dem. En av de familjerna vars tragiska liv man bara läser om eller så på tv. Att vandra i de spöklika helgkorridorerna på sjukhuset visste jag ingenting om. Att leva på den snabbmat som går att köpa i ett sjukhuscafe hade jag aldrig kunna drömma om. Att iaktta sitt barn på ett nästan konstigt sätt för att inte missa att uppmärksamma varje liten förändring. Vare sig det är ögon, vakenhet, gång, feber, toalettbesök, ord, rygg, svullnad, ja allt registreras nästan på ett sjukligt sätt. Men det är min uppgift att finnas för mitt barn. Och det är väl egentligen det enda jag kan göra. Att finnas, lyssna, stötta, skydda i den mån det går. Att i största mån se till att livet även rullar på så normalt som möjligt. Men att se allt Hugo faktiskt berövas på är inte så lätt. Orken tryter, orken att leka. Orkar han ett tag tar det ut sin rätt sedan. Vistelsen på förskolan är sparsam. Operationer och trötthet liksom rehab och sjukhusbesök. Min uppgift i detta är att på något sätt kompensera detta med mig själv, genom att finnas och försöka bejaka hans utveckling. 






Jag kommer aldrig mer bli den jag var innan karusellen startade. Mycket får man säga nej till, som man kanske vill göra, men som inte funkar på grund av en rad faktorer hos Hugo. Det är liksom även min sak att på ett smidigt sätt göra en avvägning han orkar innan kroppen säger ifrån totalt. Oftast låter vi honom hållas, köra på tills han stupar, men jag vet inte om det är rätt då resultatet oftast blir inläggning på sjukhus... Dock vet ju alla med en femåring hur lätt det är att begränsa dem här och nu...

Jag har behövt utsätta mitt barn för otaliga plågsamma sjukhusvistelser. Fått hålla fast en skrikande, gråtandes, rivandes, sparkandes och alldeles livrädd pojke. Något jag i min vildaste fantasi aldrig kunnat drömma om. Detta för att jag vet att det är det bästa för honom, men som egentligen är helt emot mina principer, att göra detta mot hans vilja. Att se hur han kämpar för att bli fri, fri från läkarens ord om infart, nålstick, sövning, dropp, mediciner, nässpray, syrgasmasker, förband osv. Inget hjälper, det måste göras. Det gör ont i varje del. De flesta gånger härdar jag ut, jag stålsätter mig. Ibland går det inte. Då är jag tvungen att lämna, gå därifrån för att kunna andas. En gnutta luft ger energi. För att orka vidare. Sedan orkar jag ett tag till, för att sedan åter kippa efter luft. 

Så många gånger har jag hört hur han den senaste tiden sagt att han inte orkar, att han aldrig vill åka tillbaka till sjukhuset igen. Att detta får vara sista gången och att det faktiskt är han som bestämmer över sin kropp. Jag tar emot, sväljer och säger att jag förstår och hör det han säger. Men förstår jag?! Nej. Jag vet bara att detta kommer fortsätta livet ut för honom. Vi vet att som det ser ut just nu blir han aldrig friskförklarad vilket innebär operationer, kontroller och framförallt sjukhus livet ut. 

Vi har fått frågan, från honom själv, om han alltid kommer ha cancer, om han kommer dö i cancer... Ja vad svarar man? Att Läkarna gör allt för att han ska bli bra... Räcker det för honom? Hur går hans funderingar vidare sedan? 

Ett barns förmåga är att leva här och nu.  Ofta får vi höra att han ser så pigg ut. Ja visst, det gör de flesta med cancer emellanåt. Ofta är det ju behandlingen i sig som ger ett sjukligt utseende. Och ja, han är pigg. Stundtals. Men sedan tar det tvärstopp. Han kämpar för att hänga med sina kompisar. Men ingen ser hur trött och medtagen han är här hemma då han kan ta igen sig. Ups and Downs. 

Mitt i kaoset tycker jag att vi har det bra. Visst, det finns saker jag gärna skulle velat göra, men inget betyder mer än att ta till vara på de stunder då han är pigg, att bara vara, utforska, stärka och glädjen av att få ha honom i mitt liv! Att vakna och se ett leende, få den där kramen och höra underbara funderingar. För jag vet, en dag kan det vara förbi. Många gånger har tanken susat förbi; att det kan vara sista gången jag är med om detta... En förbjuden tanke som inte borde existera. Men den gör det. Oförberett drar den igenom mitt medvetande. Lika snabbt som den dök upp skjuts den återigen bort. 




Precis detta som skrivits ovan kämpar även hans storasyster med. Också på ett barns vis. Rätt som det är är hela hon fylld av tankar som i nästa sekund trycks bort för lek och bus med vänner. Ett barns förmåga att leva här och nu.

Och det är en känslofylld berg-och-dalbana där man ena sekunden slungas hit och dit för att i nästa vara någon annanstans.

Jag kommer aldrig mer bli den jag var. Jag är så mycket rikare nu. För som jag sagt tidigare så har detta gett oss då mycket. Kärlek, glädje, stunder av total lycka. Och det jag menar att det är de små små sakerna, som till exempel ett fladdrande ögonlock, ett tecken på liv, som berikar livet mer än något annat. Saker, pengar, materiella ting; vad är det egentligen?! Jo något man behöver för att klara sig, men det räcker inte för att göra livet värt att ta tillvara på. 

Jag saknar ibland livet innan beskedet. Det var då sorglöst. Bekymmerslöst. Men då jag tittar tillbaka så är jag som sagt så mycket rikare på många sätt nu. 

Jag kommer från den dagen för drygt ett år sedan alltid vara mamma till ett barn med cancer. Och tyck inte synd om oss, det vill vi inte, vi mår bra, har det bra, och det värsta som finns är när någon säger något i stil med stackars er... Vår vardag är så här. Vi är inte starkare än någon annan. Vi har bara inget annat val än att ta det för vad det är. Men de känslor som uppstår då vi ser vad vår son (och dotter) går igenom, när de berövas på sin barndom, en barndom som de flesta får ta del av, kommer jag aldrig vänja mig vid.




Kommentarer
Postat av: Veronica C

Vilken vacker text. Och otroligt smärtsamt att läsa 💔 Många tankar har gått till er detta år, och detta trots att vi faktiskt inte känner varandra. Åh, vad man önskar att ni slapp gå igenom detta! Mitt mammahjärta brister! Du är fantastisk, som mitt i allt det svåra kan se det fina, det viktiga ❤️ Kram

2015-05-28 @ 13:20:14
Postat av: A-H

Så fint och så igenkännande. Jag verkligen avskyr att höra att vi är så starka, för det är ju som du säger, man har inget val. Jag tänker, att är det några som är starka så är det alla barn. Alla barn som kämpar.

2015-05-28 @ 17:14:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0