Ännu en sväng till läkaren!

Jaha, då har jag besökt smärtkliniken igen. Fick tiden i måndags så det var snabba puckar! I alla fall så gjorde jag en smärtmätning. En ganska jobbig undersökning som gick ut på att läkaren höll en konstig manick, såg ut som en pistol ungefär, mot vissa punkter på min kropp. Dessa punkter kallas Triggerpunkter. Sedan trycktes det liksom ut en fjäderliknande sak... Jag lovar, det var inte skönt. Det gjorde dock mindre ont än vad det gjorde i måndags och det berodde nog till stor del på att jag skulle säga till när det BÖRJADE göra ont och inte försöka utstå så mycket tryck som möjligt. Började i alla fall inte gråta och det känns inte lika mycket så här i efterhand som det gjorde i måndags.

             

Ovan ser ni de punkter som kallas för Triggerpunkter. De som lider av Fibromyalgi är extremt känsliga på just dessa punkter. Det gör oerhört ont endast vid ett mycket lätt tryck.
Man upplever det ofta som att trycket varar mycket länge, i flera timmar och även upp till ett dygn ibland. Smärtan ökar då kraftigt runt dessa punkter. Jag skulle beskriva det ungefär som någon sticker en kniv rakt in. Vid trycket känns en häftig och typ brännande smärta. Inget jag rekommenderar om jag säger så.

Utdrag hur en del upplever just Fibromyalgi (för er som vill och orkar läsa...)

FMS-symtomen syns inte utanpå. Muskulaturen ser normal ut, lederna är inte deformerade och de flesta FMS-patienter rör sig obehindrat. Man måste vara medveten om att smärta är en subjektiv upplevelse; den är något som en människa känner/upplever mer eller mindre starkt, men det finns inga objektiva metoder som gör det möjligt att på läkarmottagningen avgöra om och hur ont en person har. Vid FMS brukar värken/smärtan beskrivas som molande, brännande men ofta också som stickande, skärande, huggande. Ibland hör man beskrivningar: som "influensavärk" eller som "någon drar en taggtråd under huden", eller "som besvärliga bett av ettermyror".
Vid FMS flyttar värken ofta runt i kroppen. Den känns vanligen i hela eller större delen av kroppen, hos en del kan vara mest uttalad i den ena kroppshalvan. Detta är en iakttagelse som i sig starkt talar för att orsaken sitter i hjärnan. Värken pågår ständigt; få FMS-patienter har någon helt värkfri dag eller ens timme. Värken varierar i styrka; ofta på ett svårförutsägbart sätt. En oväntad händelse eller en psykisk påfrestning kan medföra ökad värk. Men också infektioner, liksom fysiska påfrestningar, särskilt upprepade, repetitiva rörelser, t ex skala potatis eller plocka ur en diskmaskin ökar ofta värken. Att använda händer och armar ovan axelhöjd, t ex för tandborstning eller kamning, ger mer värk. På arbetet är det särskilt vid ensidiga arbetsställningar eller repetitiva arbetsmoment t ex i snabbkassan, framför datorn eller vid ett löpande band, som värken ökar.
I en svensk doktorsavhandling (Hargu) påvisades för några år sedan att om man utsätts för kyla orsakar det en paradoxal värmekänsla bland FMS-patienter. "Lagom" värme lindrar i allmänhet tillfälligt. Många står därför länge och ofta i duschen; kyla; fukt och drag brukar däremot ge en försämring. Många upplever att de blivit väderkänsliga; att de kan spå väder, att de känner väderomslag dagar före en förändring. Instabil väderlek brukar innebära att man mår sämre medan besvären lugnar ner sig under ett högtryck, särskilt sommartid. Besöker man varmare länder mår man ofta betydligt bättre men redan under flygresan hem brukar symtomen bli lika svåra som före utlandsvistelsen. Försiktig träning i varmbassäng upplever många som lindrande, men de som är överrörliga måste då se upp så att de inte tar ut sina rörelser för mycket. De kan då få mer värk istället, särskilt under dygnen efter. En del patienter klarar inte av att vara i varmbassäng på grund av antingen klorallergi eller urinvägs- eller genitala svampinfektioner.
Karakteristiska symtom på migrän har ca 1/3. Huvudvärk, särskilt i nacke-bakhuvud, är ännu vanligare, liksom smärta i eller bakom ögonen. De allra flesta har särskilt besvärlig värk i nacke-skuldror-axlar. Smärtor i buken-bäckenet förekommer också ofta och många kvinnor har stora svårigheter att genomföra samlag på grund av smärtorna både under samlaget och efter. Värk under fötterna är ett relativt vanligt symtom som gör att en del patienter har svårt att gå även kortare sträckor. Det motverkar då deras behov av att motionera t ex med promenader.
Patienterna ger olika beskrivningar av var värken sitter. En del upplever att den sitter ytligt; de är då extremt känsliga för även en lätt beröring; de kan ha svårt att ha kläder på överkroppen och stå ut med trycket från resårband. Andra uppfattar att värken sitter i muskler eller i muskelfästen medan andra menar att smärtan går på djupet, kring eller inuti ben och brosk.


OK, nu vet ni kanske på ett ungefär hur det känns.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0